Общо 15 деца от 6-ти и 7-ми клас на ОУ „Найден Геров” в Бургас се включиха в състезанието Spelling Bee и демонстрираха знания по английски език.
Победител в надпреварата стана Елина Илиева от 6 „в” клас, а на второ място се класира Петър Дяков от 6 „а” клас. Двамата ще вземат участие в регионалния кръг на състезанието, който ще се проведе на 1 април. Класираните на втория кръг ще заминат за националния тур на надпреварата, който ще се състои на 23 април в София. Крайният победител ще получи възможността за езиков курс по английски в чужбина.
Всички участници в училищния кръг на състезанието са избрани след предварително положен тест, чийто резултати са публикувани в сайта на Spelling Bee.
Подготовката на децата от ОУ „Найден Геров” води Мариана Монева-Иванова, която е преподавател по английски език в училището. За днешния кръг на надпреварата учениците се упражняват от месец ноември миналата година, като занятията им протичат основно преди или след часовете и в свободното им време. С помощта на своята учителка децата са усвоили спелуването на повече от 500 думи.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, което се провежда от 1925 г. и към днешна дата е познато в цял свят. В България събитието се провежда от седем години, като за първи път в надпреварата се включва и бургаското училище ОУ „Найден Геров”. Според регламента на състезанието участниците трябва да спелуват дума от английски език (изговарят я буква по буква по начинът на изписване).  Целта на Spelling Bee е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и е под патронажа на Министерството на образованието и науката.