В В световния ден на книгата – 23 април учениците от випуск I-ви клас, заедно със своите класни ръководители г-жа Таня Проданова, г-жа Евелина Минева, г-жа Цветомира Георгиева и г-жа Руска Войнова, облечени в костюми на приказни герои, бяха на гости в дома на книгите.

 Това не е първото посещение на първокласниците в училищната библиотека. Те вече знаят каква е разликата между книжарница и библиотека и какъв център за информация и знание е библиотеката. Вкъщи никога не можем да имаме толкова книги, колкото има в една библиотека, затова всеки следващ път, са по-ентусиазирани какво ще открият там – между страниците.

 Децата си припомниха основните правила на книгата, рецитираха стихотворението “Аз съм българче“ на Иван Вазов, получиха задачки – изненадки и откриха как с помощта на днешните технологии, книгите могат да оживеят.

 Това посещение е в момент, когато са придобили грамотност и могат свободно да четат, като е съобразено и със склонността на децата в тази възраст да възприемат бързо новото и интересното за тях.

 Децата слушаха с интерес и от своя страна, споделиха кои са любимите им герои и книги. Разбраха, че ако са приятели с книгата, тя ще им разкрие чудни тайни, ще е техен прозорец към света, ще ги дари с мъдрост и знания и обещаха да четат много.

 Събитието е част от дейностите в начален етап, свързани с училищната инициатива „Книжен април“, във връзка с изпълнението на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, организирана от Министерството на образованието и науката.

 Надяваме се, че този час в библиотеката, им е доставил удоволствие и ги е мотивирало да идват редовно, да търсят помощ и съвет и от библиотекаря в процеса на своето обучение.