Ресурси

ГОТОВИ ЛИ СМЕ ЗА УЧЕБНАТА ГОДИНА? 12 ИДЕИ ЗА РОДИТЕЛИ В КОВИД КРИЗА
August 31, 2020
  • препоръки

Учебната 2020/21 г. е на прага ни, но готови ли сме да й отворим? Не знаем с какво ще се сблъскаме, но едно е ясно – няма да прилича на никоя от досегашните. Голяма част от познатите стратегии за справяне вероятно ще работят, но към тях трябва да добавим още няколко стъпки, за да посрещнем 15-и септември със спокойствие и увереност. Асоциация Родители ви предлага да проверите дали сте направили повечето от тези неща, за да помогнете на себе си и на децата си да започнете учебната година успешно.

ImageImage
Препоръки относно безопасно провеждане на дистанционно обучение
April 27, 2020
  • препоръки

Във връзка с провеждането на дистанционно обучение в рамките на цялата страна Националният център за безопасен интернет изготви насоки за учители и родители относно използването на различни онлайн платформи, включително и социални мрежи.

Вярваме, че те ще Ви бъдат от полза на учителите (а и родителите) в организирането на учебния процес и след края на извънредното положение.

ImageImage
Семейният комплект „Дигитално-медийна грамотност – лесно, като игра“
April 21, 2020
  • наръчник

Семейният комплект „Дигитално-медийна грамотност – лесно, като игра“ е предназначен за деца от 0 до 7-годишна възраст и техните родители. Комплектът включва детска книжка с приказка и игри, както и наръчник за родителите.

В комплекта ще откриете информация за това как безопасно да въведете децата си в онлайн света, както и отговори на различни въпроси – по колко време на ден трябва да прекарва детето ми пред екрана, как да въведа работещи семейни правила за ползване на устройства, какви програми за родителски контрол да ползвам, какво да направя, ако детето ми попадне на неподходящо съдържание и др.

ImageImage
Брошура за родители „Къде сме, когато сме онлайн"
April 13, 2020
  • наръчник

Брошурата е предназначена за родители на деца и тийнейджъри. В нея можете да намерите най- актуалните и популярни сред младежите и тийнейджърите приложения, социални мрежи и игри и интересни факти за тях, като на пример на колко години Фейсбук позволява човек да има профил.
Брошурата съдържа и полезна информация за родителите на по-малките интернет „сърфисти“ – програми за родителски контрол и приложения, подходящи за възрастта им.
Като за финал сме включили и информация за едни от най-популярните митове в интернет.

Брошурата е авторски продукт на Асоциация Родители.

ImageImage
Наръчник за оцеляване с ученици в карантина
March 19, 2020
  • наръчник

Минаха вече няколко дни, откакто учениците са на дистанционно обучение. Първите възторзи и разочарования от онлайн уроците полека-лека отминават и нещата започват да навлизат в руслото на ежедневието.Русло, русло, ама лесно може да се превърне я в блато, я във вир, в който да се удавим. Как да оцелеем? Как да използваме неочакваното и непланирано дошлото време с нашите ученици така, че да не се изпотрепем вкъщи? Може ли това да е шансът ни да подобрим отношенията си? Да наваксаме това, за което…

ImageImage
10 мита за децата и парите
January 08, 2020
  • наръчник

Как да подготвим децата за срещата с парите по възможно най-добрия начин? Този наръчник ще ви даде отговор на този и други ключови въпроси, свързани с парите и начина, по който децата ги възприемат, през най-разпространените митове по темата. В наръчника ще намерите информация защо никога не е рано за първия разговор с децата за парите и как да се оправят с тях, и дали децата могат да пестят и да изкарват сами пари.

ImageImage
Наръчник "Родителите и училището"
January 08, 2020
  • наръчник

През последните години темата за отношенията между родители и учители е все по-актуална и важна. В този наръчник поставяме на дневен ред преосмислянето на мястото на образованието в живота на децата и ролята на родителите и училището в този процес. Липсата на подкрепата за родителите, отсъствието на спокоен и градивен разговор от една страна, и от друга - училището, което оставя усещането у активните родителите за "глас в пустиня", и убеждението, че родителите на проблемните деца отсъстват, превръща взаимоотношенията "семейство-училище" в истинско предизвикателство.

Наръчникът разглежда най-разпространените митове и какво стои зад тях и събира интересни идеи и практични съвети за родителите.

ImageImage
Грамотни деца в дигиталната ера: Компас за родители
December 20, 2019
  • наръчник

Наръчникът е предназначен за родители на деца от 3- до 11-годишна възраст и има за цел да запознае родителите с важните умения на 21. век, формиращи „дигитално-медийната грамотност“.

„Компас за родители“ насочва къмрисковете и възможностите за децата в интернет и съдържа основна информация за  областите на дигитално-медийната грамотност: информация, комуникация, безопасност, създаване на съдържание и решаване на проблеми. Наръчникът предоставя и практически насоки за това как родителите могат да развиват тези умения у децата и какво могат да направят, ако детето им има проблем в интернет.

ImageImage
Наръчник за родители „Добре дошли в детската градина, родители!“
August 26, 2019
  • наръчник

Наръчникът е предназначен за родители на деца в детската градина. Наръчникът е подходящ и за педагозите и възпитателите в детските заведения.

В книжката ще намерите модели на позитивно възпитание и основна информация за функциите на предучилищното образование и педагогическите и психологически цели при работа с децата. Застъпени са също така темите за педагогическите и психологическите аспекти на възрастта 3-6 години.

Наръчникът е първата стъпка към конструктивен диалог между семейството и детската градина.

Книжката е авторски продукт на Асоциация Родители.

ImageImage
Наръчник за родители "Добре дошли в 1. клас"
April 10, 2019

Наръчникът е предназначен за родители на деца, тръгващи на училище. Може да се ползва и от начални учители и други специалисти – социални работници, педагогически съветници, психолози, възпитатели, ресурсни учители.

Наръчникът има за цел да подбуди диалог между семейството и училището, да стимулира добри взаимоотношения между родители и учители.

Наръчникът разглежда физическите, психическите и социалните аспекти на училищния живот. Съдържа полезна информация за храненето и дневния режим на децата, как да им се помогне да се научат да учат, джобните пари, мобилните телефони, безопасното ползване на интернет, как да се разговаря с учителите и класния ръководител, как да се помогне на детето да изгради отношения със съучениците си.

ImageImage
Наръчник за родители „Добре дошли в 5. клас“
April 09, 2019
  • наръчник

Наръчникът е предназначен за родители на деца в пети клас. Може да се ползва и от учители и други специалисти – социални работници, педагогически съветници, психолози, възпитатели, ресурсни учители.

Наръчникът има за цел да подбуди диалог между семейството и училището, да стимулира добри взаимоотношения между родители и учители.

Наръчникът разглежда физическите, психическите и социалните аспекти на училищния живот и особеностите на развитието на детето в тази възраст

Книжката е авторски продукт на Асоциация Родители. Изданието излиза в актуализиран вид всяка година.

ImageImage
Асоциация Родители
Асоциация Родители
Насърчаваме родителите да бъдат най-добрите родители, които могат да бъдат, и подкрепиме децата да се превърнат в най-добрите възрастни, които могат да станат.
Контакти
София, жк. Яворов, бл. 73, ет. 2
02/944 17 99
office@roditeli.org
Удобните спирки
ж.к. Яворов
тролей 4, 5, 8, 11 и автобус 84
Румънско посолство (бул. Ситняково)
автобус 120, 305, 413
Румънско посолство (ул. Шипченски пр.)
трамвай 20, 23
Създадено отAmmuse logo