Днес, ученици от  1 до 8 клас за поредна година отдадоха нужното признание и се включиха в традиционния маратон на четенето посветен  на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. В двора на училището, големите ученици четоха  откъси от романа „Под игото“ на Иван Вазов, а малките любими книжки на своите съученици и влязоха в роли на приказни герои. Целта е популяризиране на четенето, книгоиздаването и авторското право. С отбелязването на такъв ден от ЮНЕСКО се стремят да насърчат колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от книгите, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос към авторите на всяка книга.

Нека на този ден не забравяме, че четенето е наистина важен ключ към успеха и че качествените книги са един безкрайно достъпен начин за образование и самоусъвършенстване.

Днешната реалност – ерата на цифровизацията и бързите технологии, неминуемо обхвана и формата на книгата, като разшири обхвата й и вече може да бъде намерена на електронен носител. Електронната книга е файл, съдържащ текст и понякога картинки, с научно или художествено съдържание. Обикновено електронните книги са варианти на съществуващи хартиени книги.  Г-жа Дикова – директор на училището демонстрира и сподели с първокласниците впечатления от четенето на своята последна електронна книга. Всички бяха приятно развълнувани. Мероприятието се проведе  по инициатива на клуб “Европейци“, библиотеката в училище и служители на НЧ“Паисий Хилендарски 1928“.

        

Честит празник и приятно четене на нова или любима книга днес!

Галина ЛИБЧЕВА

Педагогически съветник на ОУ“Найден Геров“ – Бургас