Книгите са безценни. Това го знаят възрастните, трябва да го научат и децата. Те стимулират развитието им, дори и ако не могат да четат сами. Когато четенето се превърне в позитивно и приятно занимание, създава основа за изграждане на пълноценно развитие на детето.
Учениците от ОУ „Найден Геров“ с радост и ентусиазъм се включиха в седмицата на четенето за насърчаване и повишаване на грамотността, организирана от Министерството на образованието и науката.
Седмицата беше открита от петокласниците, които стартираха инициатива „Деца четат на деца“. Те показаха удовоствието си от общуването с книгите като четоха свои любими български народни приказки и стихотворения на малчуганите от първи клас. Към тях се включиха и сладкодумни баби на първолаците.
Във всички паралелки се проведоха състезания „Верижно четене“, а учениците от четвъртите класове дадоха старт и на читателския маратон по паралелки „Представям ви моята любима книга“ като с радост приеха идеята тези четения да се превърнат в ежемесечни.
Учениците от вторите и третите класове направиха съревнования по краснопис и участваха в импровизирана изложба на читателски дневници и рисунки на тема „Моят любим герой“. В библиотеката се оформи кът с творбите на всички.
Най-ентусиазирани останаха първокласниците, защото се запознаха с мястото, където живеят приказките – училищната библиотека.
В резултат на проведените дейности през Националната седмица на четенето, децата се  вдъхновиха и мотивираха да се запознават с нови и нови литературни произведения и да се срещат всеки месец с нови книжни предизвикателства.