С началото на първият зимен месец се организира коледната работилница в 3в клас.

В заниманията по интереси учениците се запознаха с различните древни и съвременни, зимни  традиции по нашите земи. Техният съученик Антон Маурин им разказа как посрещат новогодишните празници в Русия. Освен огромните прилики се подчертаха и някои основни разлики, като датите на отбелязването им. Те почетоха своите стари, любими коледни истории и се запознаха с нови такива. Както в преданията на своята вяра така и в художествените текстове те откроиха някои от главните символи свързани с посрещането на  зимата и Коледа.

Коледната елха е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Коледа. Макар че днес тя се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността. В Древен Египет са украсявали палмите. В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета. Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. Те са сред най-значителните части от празничния обред.

Запалената свещ е елемент от широко разпространена традиция при много народи и има различни тълкувания. При коледните символи тя е свързана със светлината на небесата, със слънчевата топлина и светлина, с любовта и надеждата.

Венецът символизира вечната природа на любовта – защото истинската любов е безкрайна и винаги жива.

Играчките, с които по традиция украсяваме коледната елха, имат своя забравена във времето история.

Притча разказва за тъжния Дядо Коледа, който в навечерието на празника почукал на прага на младо семейство и от сърце помолил родителите да чуят, помнят и разкажат легендата за играчките на своите деца. За да знаят, че те са символ на добрина, любов и благодарност.

Третокласниците, изпълнени с радост, украсиха елхата и класната си стая, пеейки коледни песни. Също така изработиха красиви свещници, играчки и венци от природни материали! Част от ръчно изработената украса ще си разменят, като коледен подарък!