По повод 24 май учениците от 3в клас под ръководството на г-жа Николета Недева осъществиха своят проект „Глаголица“.

В течение на няколко часа те се превъплътиха във велики исторически личности. Разказаха за делото на светите братя Кирил и Методий и разиграха приемането на учениците им от Княз Борис. Припомниха си интересни факти, като произхода на думата „азбука“- произлиза от имената на първите две букви от глаголицата – азъ и боукы.

Последният час от проекта им завърши с творческа дейност. Третокласниците изработиха табла, на които бяха изобразени Глаголицата и Кирилицата, също така собственоръчно изписаха имената си на Глаголица.

24 май е един от най- светлите български национални празници. На тази дата честваме Деня на славянската просвета и култура. Това е празникът, който се чества от най- дълго време в близката ни история. Денят на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука бил отбелязван като църковен празник (на 11 май) още преди XII век, но за първи път е бил честван като национален Ден на просветата през 1851 година. Празникът на буквите е специална дата за всички нас. И без значение къде се намира човек трябва да пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този светъл майски ден.