Десетки младежи от шест града в страната ще работят заедно по обща кампания за толерантност и приемане на различието на 29 и 30 май. На открити пространства в Бургас, Благоевград, Карлово, Шумен, Хасково и Димитровград доброволци ще поканят своите връстници да направят крачка напред срещу омразата, неприемането и дискриминацията. Затова и кампанията носи името #sТЕБup: Твоята стъпка напред.

Кампанията цели да изостри чувствителността сред младите хора за различието, като предостави кратки, но интензивни преживявания за младите хора, симулирайки движение „стъпка по стъпка“. Всяка стъпка ще предоставя различен вид преживяване и разчупва стереотипи или дава повод за осмисляне на понятието различие. Различни съпътстващи дейности ще се случват в различните населени места. Осмелилите се да направят „крачка напред“, ще получат гривни, балони и други изненади.

„Продължаваме да се обиждаме, да намираме поводи да не се харесваме, да виждаме дискриминация и насилие, да чуваме и повтаряме думи на омраза. Продължаваме да НЕ правим нещата заедно. И това е тъпо.“, смятат младежите, които организират кампанията. Според тях се нуждаем от нов начин на мислене, от крачка в правилната посока. „Нуждаем се от ТЕБ!!! #sТЕБup“.

Събитията по населени места са както следва:

  • Благоевград – събота, 30 май 2015, парк „Бачиново“ от 12:00 часа (организирано от сдружение „Лидер“)
  • Бургас – събота, 30 май 2015, Пантеона в Морската градина от 10:00 часа (организирано от сдружение „Вселена“ и Училищно настоятелство на ОУ „Найден Геров)
  • Димитровград – петък, 29 май 2015, Езикова гимназия „Иван Богоров“ от 10:30 часа (организирано от Фондация „Х&Д Джендър Перспективи“)
  • Карлово – петък, 29 май 2015, на централния площад от 11:00 часа в рамките на събитието „Приятели на розата“ (организирано от Фондация „Дом България“)
  • Карлово, с. Куртово – събота, 30 май 2015 от 17:00 часа (организирано от сдружение „Младежки и граждански инициативи в розовата долина“)
  • Хасково – събота, 30 май 2015 в парка зад училище „Иван Рилски“ от 11:30 часа (организирано от сдружение „Таланти“)
  • Шумен – петък, 29 май 2015 в парк „Студентски“ от 19:00 часа (организирано от сдружение „АлДоРа“)

Снимки от всички събития ще се споделят и в социалните мрежи с хаштаг #sТЕБup.

Кампанията се реализира като част от проекта „Младежки дейности за граждански права: чрез познание срещу нетолерантността“. Проектът се изпълнява от Фондация С.Е.Г.А. (София) с осем местни партньори в шест населени места и се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.“